Vandaag is FundIQ Mezzanine I gelanceerd. FundIQ verstrekt achtergestelde leningen aan het MKB in Nederland. FundIQ Mezzanine I betreft een eerste fonds en heeft een omvang van iets meer dan EUR 30 miljoen. Met de lancering van het fonds zullen direct de eerste verstrekkingen aan MKB ondernemingen plaatsvinden.

De financieringsmogelijkheden voor MKB ondernemingen in Nederland zijn beperkt. Dit is de laatste jaren verder verminderd door de heroriëntatie van banken. FundIQ Mezzanine I wordt ondersteund door de Nederlandse overheid middels een garantie. Met het verstrekken van deze garantie aan de investeerders in FundIQ heeft de overheid het doel om ´nieuwe´ investeerders aan te trekken en daarmee de financieringsmogelijkheden te verbreden en te verdiepen. FundIQ is één van de eerste initiatieven die hiervan dankbaar gebruikt maakt.

´Wij zijn trots op deze mijlpaal. Het heeft veel tijd en energie gevergd om hier te komen maar we kunnen nu daadwerkelijk iets betekenen voor het MKB´ aldus Mirjam Terhorst, één van de initiatiefnemers van FundIQ. Minister Henk Kamp stelt ´voor het MKB is het cruciaal dat er naast kredieten van banken ook alternatieve mogelijkheden voor financiering zijn.´

FundIQ is een initiatief van Mirjam Terhorst en Derek de Broekert. Met hun achtergrond bij Rabobank en hun specifieke ervaring bij de investeringsmaatschappij van de bank willen zij een alternatief bieden voor de bestaande op de oude bancaire school geleeste aanbieders in de markt. ´Anders dan banken is onze beoordeling primair gericht op de kasstromen van een onderneming en haar track record op dat vlak. Als er voldoende geld binnenkomt om aan al de verplichtingen te voldoen dan slaag je voor onze toets.´

Met een relatief simpel product biedt FundIQ een welkom alternatief. De processen zijn afgestemd op efficiënte beoordeling en snelle duidelijkheid voor de klant. Ondernemers kunnen terecht met een kapitaalbehoefte tussen de 250 duizend euro en 2,5 miljoen euro.